مراحل ساخت فرآيند در نرم افزار BPMS مديريت فرآيند پارس
1. طراحي مدل فرآيند:
شما مي توانيد مدل فرآيند خود را به راحتي و به صورت گرافيكي تحت استاندارد BPMN 2.0 طراحي و مدلسازي كنيد.
2. طراحي فرم ها:
فرم ساز نرم افزار BPMS براي شما امكان طراحي فرم هاي هر قسمت از فرآيند را به صورت drag & drop ميسر مي سازد.
3. تعريف قوانين كسب و كار:
تعريف قوانين مسيريابي و شرط هاي هر مسير از مدل فرآيند بدون نياز به كد نويسي.
4. تعريف كانكشن جهت اتصال فرآيند به ساير ديتابيس ها:
اين نرم افزار BPMS به شما امكان تعريف كانكشن ديتابيس جهت اتصال به ساير ديتابيس ها و نرم افزارها را مي دهد.
5. تعيين دسترسي افراد به فرآيند:
با انتخاب متدهاي مختلف قوانين دسترسي، شما مي توانيد كاربران و گروه ها را به شيوه هاي مختلف به فعاليت هاي فرآيند اختصاص دهيد.
چه زماني سازمان ها بايد نرم افزار BPMS را خريداري و استفاده كنند؟
تقريبا مي توان گفت امروزه نرم افزار BPMS به عنوان يكي از ضرورت ها براي هر سازماني جهت باقي ماندن در عرصه رقابت تبديل شده است. زماني كه سازمان فرآيندهاي اداري، صنعتي، تخصصي و هر گردش كار سازماني سازماني دارد؛ در راستاي حذف مراحل سخت و طاقت فرساي اداري و تسريع و ساده سازي روند فعاليت هاي سازمان مي بايست از نرم افزار BPMS براي پياده سازي و اجرا و بهينه سازي فرآيندها استفاده كرد تا يكپارچه سازي نرم افزاري داخل سازمان و ميان فرآيندها به وجود آيد.
با كمك نرم افزار BPMS يا نرم افزار مديريت فرآيندها، سازمان ها مي توانند فرآيندهاي خود را با كمترين ميزان كدنويسي و بيشترين شفافيت و كارايي پياده سازي و اجرا نمايند. از مزيت هاي نرم افزارهاي BPMS مي توان به سهولت طراحي، ويرايش و تطبيق فرآيندها در آن مطابق با سياست ها و قواعد سازمان مربوطه اشاره كرد.
ويژگيهاي مهم يك نرم افزار BPMS چيست؟
مدلسازي فرآيندها (Process Modeling): اين امكان به كاربران ميدهد تا فرآيندهاي كسب و كار خود را به صورت گرافيكي مدل كنند و ارتباطات و وظايف مختلف در طول فرآيند را نشان دهند.
اجرا و اتوماسيون فرآيندها (Process Execution and Automation): BPMS به شركتها اين امكان را ميدهد كه فرآيندهاي كسب و كار خود را به صورت خودكار اجرا كرده و وظايف مرتبط را به ترتيب تعيينشده انجام دهند.
مديريت وظايف (Task Management): BPMS به مديران و كارمندان اين امكان را ميدهد كه وظايف مرتبط با فرآيندها را مديريت و پيگيري كنند.
نظارت و گزارشگيري (Monitoring and Reporting): اين نرمافزارها به شركتها اين امكان را ميدهند تا عملكرد فرآيندهاي كسب و كار خود را نظارت كنند و گزارشهاي مختلفي را دريافت كنند.
يكپارچه سازي سيستمها (Integration): BPMS قابليت يكپارچه سازي با ساير سيستمها و نرم افزارهاي مختلف را فراهم ميكند تا اطلاعات به صورت يكپارچه در سراسر سازمان جابجا شوند.
استفاده از BPMS به شركتها كمك ميكند تا بهبودهاي مستمر در فرآيندهاي كسب و كار داشته باشند و به افزايش بهرهوري و افزايش سرعت و دقت در اجراي فرآيندها منجر شوند.
آيا با خريد نرم افزار BPMS مشكلات كسب و كار سازمان ها حل مي شود؟
با توجه به اين امر كه استفاده از نرم افزار BPMS در ميان سازمان ها رو به رشد است، خيلي از مديران بر اين اعتقادند كه مشكلات سازمان آن ها با خريد نرم افزار BPMS حل مي شود. اين در حالي است كه اين نرم افزار تنها ابزاري است كه به كمك آن مي توان فرآيندهاي كسب و كار را بهبود بخشيد و از انجام فرآيندهاي دستي كه زمان كارمندان و پرسنل سازمان و شركت ها را مشغول مي كند جلوگيري كرد.
بدون شك مديران سازمان قبل از خريد BPMS، ابتدا بايد وضعيت سازمان را بررسي و ارزيابي كرده تا از خريد نرم افزارهاي نامناسب و ناهماهنگ با فرهنگ سازماني خود جلوگيري نمايند. همچنين دريافت مشاوره درست، آماده سازي ساير مديران و پرسنل سازمان، آموزش درست نرم افزار در سازمان، استفاده از افراد فني در پياده سازي و ساخت فرآيند و ... نيز از ساير موارد مهم در راستاي استقرار و استفاده درست از يك نرم افزار BPMS هستند.
گروه مديريت فرآيند پارس مي تواند شما را در اين مسير راهنمايي كرده و مشاوره هاي لازم را در اين خصوص به شما ارايه دهد.
برچسب: ،